Güncel Kadın Sitesi
Yazar: adminKategori: Anne ve Çocuk, SağlıkTarih: 14 Kasım 2013
Kısırlık, 1 yıl süre içerisinde herhangi bir doğum kontrolü uygulamaksızın ve düzenli ilişkiye rağmen oluşmayan gebelikler olarak tanımlanmaktadır.
Evli olan çiftlerin yaklaşık %15’i kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Kısırlık premer ve sekonder olmak üzere iki gruba ayrılabilir.
Premer kısırlık, hiç çocuk sahibi olmayan çiftlere denir. Sekonder kısırlık ise daha önce çocuk sahibi olmuş ancak şu an çocuk sahibi olamayan çiftlere denir.
Bütün çiftler toplu bir şekilde değerlendirildiğinde her çiftin ilk adet döngüsünde gebe kalabilmesi mümkün değildir. Gebeliğin meydana gelebilmesi için bir müddet süre geçmesi gerekmektedir. Gebelik isteyen ve korunmayan çiftlerin 3 aylık bir zamandan sonra sadece% 57’sinde gebelik oluşabilmektedir. 6 aylık bir zaman geçtikten sonra ise bu oran %72, 1 yıllık bir zamandan sonra %93 oranında gebelik oluşabilmektedir.
Anne adayının yaşı ilerledikçe gebeliğin oluşma ihtimali de azalmaktadır. İleri yaş adaylarda tüp bebek tedavisinin de başarı oranı düşmektedir. İleri yaş adaylarda düşük ya da erken doğum olasılığı da söz konusu olabilir.
Kadınlarda kısırlık nedenleri nelerdir?
Erkeğe ait kısırlık nedenleri nelerdir?
Çiftler kısırlık tedavisi için ne kadar beklemelidir?
Yaşı henüz 35 yaşını geçmemiş çiftler, 1 yıl boyunca korunmadan cinsel birliktelikte bulunmalarına rağmen gebelik sağlayamamışsa artık doktora başvurma zamanı gelmiştir. Ancak 35 yaşını geçmiş adayların bekleme süresi en fazla 6 ay kadardır. Zaman ilerledikçe gebelik oluşma ihtimali de azalabilir.